Regelmatig duiken er berichten op over het wel of niet gebruiken van social media voor een onderwerp als klimaatverandering. En laten we wel wezen: actief zijn op de socials levert soms een hoop gedoe op. Reacties op berichten zijn af en toe niet mals of zeer persoonlijk, in een enkel geval zelfs bedreigend. Ook komt het voor dat er een bericht de wijde wereld in geslingerd wordt vanuit een bijna niet van echt te onderscheiden nep-account. Vooral op X – het voormalige Twitter – en ook op Facebook gebeurt dit regelmatig. Mensen zoals Reint Jan Renes en Sander Schimmelpenninck zijn dan ook helemaal gestopt met X. Enerzijds begrijpelijk, maar er zit ook een andere kant aan.
Door het kiezen van bepaalde kanalen als Linkedin of Mastodon met minder geschreeuw en meer gelijkgestemden, raak je steeds meer verstrikt in je eigen bubbel. Je krijgt alleen likes en duimpjes van mensen die het toch al met je eens zijn. Is dat nou zo interessant? Ook de andersdenkenden verenigen zich in hun eigen social media-bubbel. Een vorm van ondergrondse polarisatie, terwijl het juist in deze tijd zo belangrijk is dat we met elkaar in gesprek blijven over soms lastige onderwerpen als klimaatverandering en duurzaamheid. Door vanuit een positieve verbindende insteek actief te blijven op X en andere socials, laat je zien dat je op een constructieve wijze kan kijken naar klimaatverandering en hoe daar mee om te gaan.
Wat te doen met reacties:
- Beloon serieuze reacties met een like en/of antwoord met een serieuze respons
- Reageer niet te snel en rustig: ga niet mee in de emoties van anderen
- Gebruik in je reactie wat humor of geef een kwinkslag
- Negeer reacties, je hoeft niet te reageren. Gepast reageren kost veel tijd en energie
- Spreek iemand die herhaaldelijk komt met niet relevante reacties respectvol aan via een privé-bericht
- Blokkeer iemand in het uiterste geval mensen, alhoewel je dat liever niet doet in verband met de diversiteit van je volgers
En bedenk ook: een tweet die veel discussie oplevert raakt veel mensen en is dus zeer relevant. Wat ik dan zie is dat er naast veel negatieve reacties, ook vaak veel likes zijn. Dat houdt de verschillende meningen in elk geval in evenwicht 😊.
#klimaatcommunicatie
Weinig sneeuw in wintersportgebieden maakt #klimaatverandering wel zichtbaar – als ook maar 25% van de skiliefhebbers bewust wordt dat dit niet normaal is, dan is al heel wat gewonnen #kantelpunt #sneeuw #wintersport #alpen #gletsjers #klimaatcommunicatie https://t.co/dBbWABIbNH
— klimaatcommunicatie (@klimaatcom) January 8, 2023
Reageren? Stuur een email naar eric@klimaatcommunicatie.net